Viviana |
Wysłany: Czw 15:42, 21 Gru 2006 Temat postu: Sposoby przyrządzania leków z ziół |
|
Istnieje wiele sposobów uwalniania substancji leczniczych zawartych w roślinach. Najczęściej przygotowuje się wyciągi: wodne ( jak napary, odwary, maceraty), alkoholowe( nalewki, intrakty, ekstrakty), eterowe oraz olejowe.
Najprostrzą formą leku ziołowego są surówki. Umyte i rozdrobione części roślin spożywa się same lub dodaje do innych potraw. Organizm zaczyna sam w procesie trawienia uwalniać będzie i przyswajać czynne substancje. Unika się przy tym strat, jakie następują po gotowaniu. W takiej postaci mogą być spożywane np. liście lubczyku, melisy.
Konserwacja ziół przez suszenie, czy utrwalanie alkoholem pozwala na wykorzystywanie właściwości leczniczych ziół przez cały rok.
Napary- jedna z głównych postaci leków ziołowych, są łatwe do przygotowania, praktycznie przez każdego w warunkach domowych. Napary uzyskujemy przez zalanie odpowiedniej ilości (najczęściej 1-2 łyżeczek lub 1-2 łyżek) rozdrobnionych ususzonych ziół 1-2 szklankami wrzątku i odstawienie na kilkanaście minut w naczyniu pod przykryciem ( najlepiej do 15, 20 minut). Napary należy przygotowywać w naczyniach szklanych lub emaliowanych. Po zalaniu ziół wrzątkiem można je delikatnie podgrzewać, unikając jednak gotowania. Potem po ostudzeniu i przecedzeniu można go spożywać w 2-3 porcjach dziennie, a ponieważ napary nie są trwała postacią leku, należy przygotować ich taką ilość, jaka będzie spożyta w ciągu tego samego dnia, kiedy zostały przygotowane.
Odwary- przygotowujemy podobnie jak napary, z tym tylko, że rozdrobnione zioła zalewany woda w temperaturze pokojowej i powoli podgrzewamy pod przykryciem aż do wrzenia. Należy je również przygotowywać w naczyniach szklanych. Czas gotowania wynosi zwykle 3-5 minut, w przypadku roślin, które zawierają trudno rozpuszczalne substancje, gotowanie trwać może 10-15 minut a czasami nawet 30 minut ( np. skrzyp plony dla uwolnienia krzemionki). Po odstawieniu zagotowanych ziół na 10-15 minut i przecedzeniu mogą być spożywane lub używane do okładów, kompresów, przemywań w zależności od rodzaju ziół i potrzeb zdrowotnych. Odwary mogą być przechowywane w lodówce i spożywane także w dniu następnym.
Nalewki- uzyskuje się przez zalanie wysuszonych i rozdrobnionych ziół 70% alkoholem. Przygotowujemy je w następującej proporcji:
na jedną część ziół pięć części alkoholu w przypadku surowców słabo działających i na jedną część ziół dziesięć części alkoholu w przypadku roślin silnie działających. Po zalaniu alkoholem, nalewkę należy odstawić w naczyniu szczelnie zamkniętym na 5-10 dni. W przypadku niektórych roślin powinna być ona przygotowywana w ciemnym pomieszczeniu lub w ciemnej butelce, dla zabezpieczenia przed rozkładem substancji leczniczych przez światło. Dawkowanie nalewek zwykle po kilka do 30-50 kropli w kieliszku wody. Nalewki odpowiednio rozcieńczone używane są do kąpieli, okładów.
Intrakty- uzyskuje się zalewając świeże rozdrobnione rośliny gorącym alkoholem. Gorący alkohol unieczynnia enzymy, które powodują rozkład substancji czynnych zawartych w roślinie. Dawkowanie podobne jak do nalewek.
Ekstrakty- czyli wyciągi zagęszczone uzyskuje się przez zalanie rozdrobnionych części roślin alkoholem w proporcji 1:1. Dawkowanie podobne jak do nalewek (kroplami) |
|