 |
Drużyna Leśnych Wilków ( ziemia międzyleska ) ---Słowianie---
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Rosława
Dołączył: 21 Gru 2006
Posty: 280
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Międzylesie
|
Wysłany: Pią 21:10, 29 Gru 2006 Temat postu: Podpłomyki |
|
|
Oto przepis na podpłomyki, bardzo łatwe w wykonaniu, a w połączeniu ze smażoną cebulką pyszne.
Wykonanie:
50 dag mąki,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
sól
Sporządzić ciasto z mąki, jajek i mleka, dodać sól. Z ciasta wałkować okrągłe placki o grubości 1 cm, piec na gorącej blasze.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Rosława
Dołączył: 21 Gru 2006
Posty: 280
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Międzylesie
|
Wysłany: Pią 21:18, 29 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Podpłomyk, wychopieniek - rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci małego placka.
Podstawowymi składnikami podpłomyków są mąka, sól i woda. Wypiekane były przez dawnych Słowian na mocno rozgrzanych kamieniach, później na blasze. Obecnie podpłomyki są pieczone jako prosty substytut chleba, często podawane są z miodem lub konfiturami.
Podpłomykiem w niektórych regionach Polski (np. na południowym wschodzie) nazywano próbny wypiek dla sprawdzenia temperatury w piecu chlebowym. Był to płaski placek o średnicy ok. 30 cm, zrobiony z tego samego ciasta co chleb. Po nagrzaniu pieca był pierwszym wypiekiem. Jeśli po upływie określonego czasu był wypieczony, znaczyło to, że można wkładać właściwy chleb. Jeśli był niedopieczony, należało dodatkowo dogrzać piec.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Viviana
Administrator
Dołączył: 20 Gru 2006
Posty: 237
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Międzylesie
|
Wysłany: Pią 21:18, 29 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Mniam palce lizać. A te z Bystrzycy Kłodzkiej z festynu były takie pyszne
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Rosława
Dołączył: 21 Gru 2006
Posty: 280
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Międzylesie
|
Wysłany: Pią 21:28, 29 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Szkoda tylko, że tak mało dostałyśmy. Trzeba było koczować Mam nadzieję, że w lecie uruchomimy własną taśmę produkcyjną.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Viviana
Administrator
Dołączył: 20 Gru 2006
Posty: 237
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Międzylesie
|
Wysłany: Pią 21:33, 29 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Rosława napisał: |
Szkoda tylko, że tak mało dostałyśmy. Trzeba było koczować Mam nadzieję, że w lecie uruchomimy własną taśmę produkcyjną.  |
świetny pomysł, jestem całkowicie za :hyhy:
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Viviana
Administrator
Dołączył: 20 Gru 2006
Posty: 237
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Międzylesie
|
Wysłany: Pią 21:38, 29 Gru 2006 Temat postu: Re: Podpłomyki |
|
|
Rosława napisał: |
Oto przepis na podpłomyki, bardzo łatwe w wykonaniu, a w połączeniu ze smażoną cebulką pyszne.
Wykonanie:
50 dag mąki,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
sól
Sporządzić ciasto z mąki, jajek i mleka, dodać sól. Z ciasta wałkować okrągłe placki o grubości 1 cm, piec na gorącej blasze. |
Do tego zapiekać w złociutkiej cebulce, albo dodać odrobinę kminku(tak mniej historycznie , ale za to jakie dobre)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
def
Dołączył: 14 Mar 2007
Posty: 324
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wilkanów
|
Wysłany: Czw 20:02, 09 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
a ja znalazłem taki przepis
Podpłomyki
- 4 dag drożdży
- 35 dag mąki żytniej
- 35 dag mąki pszennej
- 1/4 l letniej wody
- 1/8 l letniego mleka
- 1 łyżeczka soli
wedle upodobania dodatkowo:
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka rozgniecionych nasion kolendry
1/4 mąki przesiewamy do miski. Robimy wgłębienie, w które wkruszamy drożdże, wlewamy mleko i wodę i mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji. Oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Po upływie ok. 15 min dodajemy pozostałą mąkę, (przyprawy) i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 min. Dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągły placek grubości ok. 1 cm. Układamy na blasze posmarowanej olejem, oprószamy mąką i znowu odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 min.
Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika (ok.200-230 stopni) przez ok. 30 min. Podpłomyki muszą być rumiane i chrupkie, ale nie suche, dlatego wstawiając chlebki do piekarnika nalewamy pół szklanki wody do blachy ustawionej na dole.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
|